Lansering av Landbruksbarometeret 2021
Landbruksbarometeret 2021 legges fram mandag 3. mai kl 8, på et frokostwebinar i regi av Norges Bondelag. Program og lenke til webinaret finner du her:
Landbruksbarometeret 2021 legges fram mandag 3. mai kl 8, på et frokostwebinar i regi av Norges Bondelag. Program og lenke til webinaret finner du her:
Andelen jordbruksbedrifter med storfe som har løsdriftsfjøs har økt fra 47 prosent i 2010 til 65 prosent i 2020 ifølge ferske tall fra Landbruksteljinga. Totalt var det i 2020 7130 jordbruksbedrifter med mjølkekyr og 5930 med ammekyr i hele landet, en nedgang på 36 prosent blant melkekuprodusentene og en økning på 14 prosent blant ammekuprodusentene siden 2010.
Den 27. mars skrev AgriAnalyse et leserinnlegg i Klassekampen knyttet til MDGs årsmøte og Oslo MDGs ønske om å halvere den norske kjøttproduksjonen innen 2025. I innlegget legges det blant annet vekt på kjøttproduksjonens viktige bidrag til selvforsyning, ernæring og sysselsetting. Siden har det vært en utveklsing rundt emnet i Klassekampen.
Ukas figur viser økologisk jordbruksareal og karensareal per fylke, og andelen økologisk jordbruksareal av totalt jordbruksareal. Oslo og Viken har de største arelane i dekar foran Trøndelag, men Vestfold og Telemark har en litt høyere prosentandel økologisk jordbruksareal. Rogaland skiller seg ut med de klart minste arealene og andelen økologiske arealer.
Arbeidsledigheten i Norge er høyere enn på mange ti-år. Likevel er ledigheten i Norge lavere enn gjennomsnittet for de 27 medlemslandene i EU som var på 7,5 prosent. Koronapandemien og dens effekter på arbeidsmarkedet har ført til betydelig høyere arbeidsledighet i nesten alle land, også i Norge.
Sverige har no runda 25 år som medlem i Europa unionen. Eit utviklingstrekk for jordbruket i Sverige i denne perioden er fall i sjølvforsyninga på animalske produkt og sterk auke import. Svensk produksjon av storfekjøt, svinekjøt og ost er redusert markant i perioden i lys av befolknings- og konsumveksten. Og det er importen som har teke marknadsveksten. Figuren viser utviklinga i svensk produksjon av storfekjøt, svinekjøt og ost, samt importen for perioden 1996-2019 i tonn.