Ukas figur: Gårdsbrukene i EU blir færre og større
Det er en tydelig trend i Europa at gårdsbrukene blir færre og større, og det er et lite antall store gårder som produserer mesteparten av maten. Antall gårdsbruk i EU har gått ned med 37 prosent fra 2005 til 2020, og er nede i 9,1 millioner gårdsbruk. To tredjedeler (68 prosent) av disse brukene har under 5 ha jordbruksareal. I den andre enden av skalaen er de gårdsbrukene som har mer enn 50 ha jordbruksareal. De utgjør kun 7,5 prosent av alle gårdsbrukene i EU. Gjennomsnittsstørrelsen på gårdsbrukene i EU er på 17,4 ha, men det er kun 18 prosent av gårdsbrukene som ligger på gjennomsnittsstørrelsen. UAA er EUs betegnelse på jordbruksareal i drift, og omfatter all dyrka jord til korn, frukt, bær, grønsaker og husdyrhold, samt kjøkkenhager. Kjøkkenhager er jordbruksareal hvor det dyrkes mat som ikke skal selges, men kun ment for å brødfø familien.
Kilde: Eurostat