Forbruk og produksjon av sau- og lammekjøtt
Mange års underskudd på lam ble snudd til overskudd for ett par år siden. Figuren viser at det har vært større etterspørsel etter lammekjøtt enn hva som er produsert i 10 årene mellom 2003 og 2015, men at situasjonen snudde i 2016. Dette har ført til investeringsstopp, prisfall, og vil føre til bruksnedleggelser. Bruksnedleggelser fører til mindre arealbruk og påfølgende tap av arter i det norske landskapet.
Overproduksjon av lam truer artsmangfoldet
Økningen i produksjon av lammekjøtt har ført til at prisene faller, og mange fylker har sluttet å gi investeringsstøtte til sauebøndene. Det fører til trangere økonomi for bøndene og de slutter med sau. Sauen er den største bidragsyter til å holde beitetrykket i inn- og utmark oppe.
Artsdatabanken viser at 9 av 10 truede arter påvirkes av arealendringer. Gjengroing som følge av opphør eller redusert bruk av beite og slått, har påvirket 685 arter negativt. Fuglen Åkerrikse, er et eksempel på en art som er på rødlisten over utryddingstruede arter på grunn av gjengroing.
Årets jordbruksoppgjør er en gylden mulighet for regjeringen til å hindre gjengroing og snu trenden med redusert artsmangfold i Norge.