Det var særlig energivarer som bidro til den totale priskostnadsveksten i jordbruket i november. Strømprisen økte med rett i underkant av 5 prosent fra oktober til november, mens dieselprisen hadde en økning på 2 prosent i samme tidsperiode. Sesongmessig er det ikke unormalt at strømprisene går opp fra oktober til november da været blir kaldere og forbruket knyttet til oppvarming øker. Det er derfor viktig å trekke fram at strømprisen i november i år er betydelig lavere enn november 2023. Prisveksten for diesel på sin side kan blant annet knyttes til fluktuasjoner i råoljeprisen og redusert raffineringskapasitet på verdensbasis.

På motsatt side, så ble den totale nedgangen i BPI på månedsbasis dempet av lavere kunstgjødselpriser. Prisnedgangen for kunstgjødsel kan delvis forklares med normalisering etter en del verdikjedeforstyrrelser i forrige måned.

 

 

Ser man på utviklingen på 12 - månedsbasis så hadde BPI en nedgang på 0,8 prosent i november 2024 sammenlignet med samme måned året før. Som det fremkommer av figuren nedenfor så drives nedgangen på 12-måndesbasis av et kraftig prisfall på kunstgjødsel og lavere strømpriser.

Kunstgjødselprisen var hele 24 prosent lavere i november 2024 sammenlignet med samme måned året før, noe som må ses i sammenheng med normalisering av prisene etter at produksjonen og markedet tilpasset seg det kraftige prissjokket i 2021. Elektrisitetsprisen på sin side har i løpet av 12 måneder falt med hele 15 prosent. Dette kan knyttes til høyere fyllingsgrad i norske vannmagasiner, og at man på kontinentet har klart å erstatte frafall av russisk gass med nye energikilder.

På motsatt side, så har kraftfôrprisen sett en klar vekst på over 3 prosent sammenlignet med november 2023. Kraftfôr har hatt en jevn prisvekst siden mars 2024, og er til tross for en utflating i de siste månedene fortsatt på et høyt nivå i november i år. Denne prisveksten i perioden kan knyttes til prisøkning på enkelte viktige råvarer, og den lave kronekursen. I tillegg opphørte prisnedskrivingstilskudd for importerte karbohydratråvarer til kraftfôr i juli i år.

De generelle og ikke jordbruks-spesifikke kostandskategoriene vedlikehold og «andre kostnader» har òg hatt en tydelig vekst på 12-månedersbasis. Prisøkningen for disse innsatsfaktorene kan i stor grad ses i sammenheng med den generelt høye inflasjonen. Tall fra SSB viser at KPI hadde en klar 12-månedersvekst i november 2024 på 2,4 prosent.

 

 

Mer detaljerte tall om de underliggende innsatsfaktorene finner man her: Bondens Prisindeks. Neste publisering av desember 2024-tall er 20.januar 2025.

 

Hva er BPI?

Bondens Prisindeks (BPI) er en priskostnadsindeks for jordbruket som anslår priskostnadsutviklingen løpende på månedlig basis. BPI tar for seg jordbrukets ikke-varige produksjonsmidler, og siste tilgjengelige BPI-tall er for november 2024.