Bondens Prisindeks: priskostandsveksten i jordbruket fortsetter
Bondens Prisindeks (BPI) hadde en tydelig vekst på 1 prosent fra desember 2024 til januar 2025. Konsumprisindeksen (KPI), som ofte brukes som et generelt mål på inflasjon, viser på siden side en marginal økning på 0,2 prosent i samme tidsperiode. Med dette var priskostnadsveksten i jordbruket i årets første måned klart høyere enn prisveksten i resten av samfunnet.
Det var særlig tre kostnadskomponenter som bidro til den klare priskostnadsveksten i jordbruket i januar; kunstgjødsel, diesel og kraftfôr. Høyere gjødselpris kan knyttes til økte gasspriser særlig i andre halvdel av januar, og i tillegg til lavere tilgang på verdensmarkedet grunnet redusert eksport fra Kina. Økte petroleumspriser sammen med redusert raffineringskapasitet og sanksjoner mot russisk- tilknyttede tankskip trekker opp dieselprisen i januar. Når det gjelder kraftfôr så skyldes prisveksten høyere pris på importerte råvarer blant annet grunnet lavere kronekurs og økte priser på råvarer internasjonalt.
Ser man på utviklingen på 12 - månedsbasis så hadde BPI en betydelig oppgang på 4 prosent i januar 2025 sammenlignet med samme måned året før. Som det fremkommer av figuren nedenfor så hadde samtlige kostnadskomponenter bortsett fra strøm en prisvekst sammenlignet med januar 2024. KPI på sin side økte med 2,3 prosent i samme tidsrom.
Kraftfôr var enkeltkomponenten som bidro klart mest til den totale oppgangen i BPI, og løpet av et år så har prisene økt med over 5 prosent. Dette kan som nevnt knyttes til prisøkning på enkelte viktige råvarer, og den lave kronekursen. I tillegg opphørte prisnedskrivingstilskudd for importerte karbohydratråvarer til kraftfôr i juli i år. Det var også høy prisvekst for diesel og kraftfôr på 12-månedsbasis med en økning på henholdsvis 8 og 7 prosent. Når det gjelder kraftfôr så kostet en Mwh naturgass som er en viktig innsatsfaktor rundt 50 euro i januar i år, mens tilsvarende pris for samme måned året før var på rundt 30 euro.
Elektrisitetsprisen på sin side har i løpet av 12 måneder falt med 5 prosent, og bidrar dermed til å dempe den totale prisøkningen. Dette kan knyttes til høyere fyllingsgrad i norske vannmagasiner, og at man på kontinentet har klart å erstatte frafall av russisk gass med nye energikilde.
Mer detaljerte tall om de underliggende innsatsfaktorene finner man her: Bondens Prisindeks. Neste publisering av februar 2025-tall er 20.mars 2025.
Hva er BPI?
Bondens Prisindeks (BPI) er en priskostnadsindeks for jordbruket som anslår priskostnadsutviklingen løpende på månedlig basis. BPI tar for seg jordbrukets ikke-varige produksjonsmidler, og siste tilgjengelige BPI-tall er for januar 2025.