Tallene viser at BPI hadde en klar vekst på 1,3 prosent fra mai til juni 2024. Indeksverdien for BPI målt i juni 2024 er dermed på det høyeste nivået siden november 2023. Konsumprisindeksen (KPI), som ofte brukes som et generelt mål på inflasjon, hadde på sin side en marginal økning på 0,2 prosent i samme periode.

En klar vekst i kunstgjødselprisen fra mai til juni sammen med høyere priser på kraftfôr forklarer oppgangen i BPI på månedsbasis. Kunstgjødselprisen er svært gass-sensitiv og prisveksten i juni kan derfor ses i sammenheng med økte gasspriser de siste månedene. Høyere kraftfôrpriser på sin side kan blant annet knyttes til vekst i internasjonale råvarepriser, særlig på vareslag som soya og hvete.

Ser man på utviklingen på 12 - månedsbasis så er BPI nesten uendret sammenlignet med samme måned året før med en marginal nedgang på 0,3 prosent. Som det fremkommer av figuren nedenfor så skyldes denne utviklingen for 12-månedersperioden at lavere priser på kunstgjødsel, kraftfôr og elektrisitet motvirkes av en markant prisvekst på diesel samt høyere priser på ikke jordbruks-spesifikke kostandskategorier slik som vedlikehold og «andre kostnader».

Prisveksten for diesel må ses i sammenheng med utviklingen i råoljeprisen; mens et fat Nordsjøolje i snitt kostet under 75 dollar i juni 2023, så var tilsvarende snittpris i juni 2024 over 82 dollar. Prisveksten for de ikke jordbruks-spesifikke kostandskategoriene kan på sin side ses i sammenheng med den generelt høye inflasjonen. Tall fra SSB viser at KPI hadde en klar 12-månedersvekst i juni 2024 på 2,6 prosent.

Mer detaljerte tall om de underliggende innsatsfaktorene finner man her: Bondens Prisindeks. Neste publisering av juli 2024-tall er 20.august.