Ukas figur: Arealressursene i Norge
I Norge utgjør utmarksressursene 38 prosent av alt areal. Dette er en av våre viktigste ressurser og tradisjonelt har vi i Norge kombinert jordbruk med å hente ressurser fra utmarka.
I Norge utgjør utmarksressursene 38 prosent av alt areal. Dette er en av våre viktigste ressurser og tradisjonelt har vi i Norge kombinert jordbruk med å hente ressurser fra utmarka.
Mens vi venter på resultatet i årets jordbruksoppgjør har AgriAnalyse tatt tempen på landbruket og spurt bønder hva de selv tenker om egne framtidsutsikter. «Ka seie bonden?» - Svaret får du når AgriAnalyse legger fram Landbruksbarometeret for 2019 på Bruket 6. mai kl. 8.00 - 9.00.
Andelen økologisk areal av samlet dyrket areal i Norge økte fram mot 2012, men har siden 2012 gått nedover. I 2018 var 3,9 prosent at dyrket areal i Norge under økologisk produksjon. Karensarealet økte imidlertid med 39 prosent fra 2017 til 2018. Totalt utgjorde arealet brukt til økologisk produksjon og karensarealet 4,1 prosent av samlet dyrket areal i 2018.
I «ukens figur» sist veke såg ein at Sveits taper marknadar for eigen osteproduksjon, fordi eksporten held ikkje tritt med veksten i importen. Det er eit mønster osteprodusentar i Noreg kjenner att, for her òg aukar osteimporten år for år, samstundes som eksporten fell. På ti år har Noreg gått frå å vere ein nettoeksportør av ost på rundt rekna 4 500 tonn til å vere ein nettoimportør av 4 000 tonn.
Sveits har satset mye på å øke eksporten av sine velkjente høykvalitetsoster. Eksporten har økt år for år, men langt lavere enn importen av ost, som i all hovedsak består av langt billigere ostesorter. Alt i alt har sveitsiske melkeprodusenter tapt større markedsandeler på hjemmemarkedet enn de har klart å erstatte gjennom eksport.
Reiselivsnæringen i Norge er i vekst. Turistene vil oppleve, smake og kjøpe. Norsk natur har mye å by på; både å se, smake og ta med hjem.